Hírek

7 szempont, amit vegyél figyelembe ha minőségi borokat tárolsz otthon

Bortárolás extrém melegben

Önmagában kevés, ha választasz egy kiváló minőségű bort, ha nem a megfelelő módon tárolod, akkor könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés ér. Összeszedtük azt a 7 legfontosabb szempontot, amit mi figyelembe veszünk boraink tárolásánál. A pontok sorrendje nem a fontossági sorrendet jelölik, inkább egy elvet, ami alapján ezek a gondolatok összetartoznak és egy fő célt szolgálnak; a bor megőrizze azt a minőséget, amelyet a pincészet időt és energiát nem spórolva belefektetett. Lássuk hát, mire kell figyelni:

 

 • Tárold fektetve a parafadugóval lezárt borodat, mert különben a dugó nem érintkezik nedvességgel, csökken a térfogata, a palackba levegő jut és elkezdődik egy nem kívánatos folyamat, szépen lassan megromlik a bor. A száraz parafadugó ismérve, hogy kihúzáskor beletörik a palackba, szétmorzsálódik.
  (A csavarzáras, szilikon, vagy üvegdugónál ilyen probléma nincs, azokat lehet állítva is tárolni.)
 • A parafadugó valamennyi levegőt így is úgy is átereszt, tárold olyan helyen, ahol a palackot nem éri folyamatosan kellemetlen szag, nem lenne jó ha a hűtődben lévő erőteljes aromájú sajt ízét éreznéd a bort kortyolva.
  Jó tudni, hogy a parafadugónak nagyon magas, 50-80%-os páratartalomra van szüksége, hogy meg tudja őrizni nedvességtartalmát.
 • A vörösbort óvni kell a különböző fényhatásoktól, nem véletlen, hogy színes üvegben tárolják, ugyanis így az jóval kevesebb UV-sugárzást enged át. Próbáld meg ezért olyan helyen tartani, ahol minimális fényhatás éri, jobb esetben fénytől teljesen el van zárva.
 • A tárolási hőmérséklet a palackok esetében is kényes téma lehet, magasabb hőmérsékleten a bor gyorsabban öregszik, a mikroorganizmusok elkezdenek szaporodni. Ha kevesebb, mint 1 évig tárolsz egy üveg bort a palackban, akkor fontos, hogy olyan helyen tartsd, ahol 20 fok fölé jellemzően nem megy a hőmérséklet. Ideális 8-12 fok között tárolni (pontosabban fogyasztani), de kerüld a nagy hőingadozást – ami ezen a nyáron különösen jellemző, – általa gyorsabban öregszik a nedű.
  (Megjegyzendő, hogy a felszolgálás során – attól függően mennyi idő telik el, míg a hűtőből kiveszed és fogyasztásra kerül – néhány fokot emelkedni fog a bor hőmérséklete. Ezt figyelembe véve, törekedvén a tökéletességre, tárolhatod palackodat 6-8 fokon is.)
 • Nagyon sok kereskedés helytelenül tárolja a bort, ahol akár hónapokig is áll a melegben. Erősen javasolt a borokat csak klimatizált üzletből vásárolni. Az igényes üzletek, vinotékák a prémium boraikat inkább a padlóhoz közel helyezik, mert ott hűvösebb van.
  Az élelmiszerboltoknak a bor csak egy árucikke a sok másik között, az esetek nagy részében meghaladja a lehetőségeiket, hogy a prémium borokat szakszerűen tárolják. A drágább borok pedig hónapokig állhatnak a boltok polcain.
 • Ügyelj a hűtőszekrényben tárolás jelentette rizikóra is. Bár a hőmérséklet szempontjából egyértelműen jobb a helyzet, mintha szobahőmérsékleten tartanád a borodat, a folyamatos, rendszeres rázkódás, amit a hűtő kinyitása és becsukása jelent, szintén árt a bornak, negatívan befolyásolja a palackban a továbbérést.
 • Nem maradhat ki a sorból a bor kitöltése és felszolgálása. A szénsavat nem tartalmazó borokat mindig a pohár közepébe, míg a habzóborokat (pezsgőket szintén) a pohár falára öntsük, így a buborékok megmaradnak.

Aki szerelmese a minőségi boroknak, italoknak, annak ezek a szempontok alapvetőek. A lista korántsem teljes. A Drink4U csapata ezeket a szempontokat vette előre, de tisztelve mások véleményét, megeshet, hogy te más szempontok szerint állítottad volna össze az egyéni 7-es listádat. Kommentben, vagy levélben írd meg, mik a te legfontosabb szempontjaid.

Kapcsolódó posztok