Hírek

Az 1019 éves magyar borkultúra

Államalapítás

A több, mint 1000 éves magyar állam nemes hagyatéka a mai magyar borkultúra. Már az államalapítás idején a pannóniai és erdélyi borvidékek olyan termelői kapacitással rendelkeztek, amelyek kényelmesen ellátták a környező belföldi – és idővel külföldi – régiókat. Borászati tradícióink az évszázadok során a környező népek által lett átitatva, bizonyos módszerek és eljárások honosítva lettek.

Na de menjünk sorban, honnét is ered ez az egész!

Amikor még őseink nomád életformát folytattak, több száz évvel az első ezredforduló előtt, akkor a kumisz volt számukra a legkézenfekvőbb alkoholos ital. (Mai szemmel az erjesztett kancatej nem feltétlenül a legkönnyebben eladható termék lenne, de akkoriban nagy népszerűségnek örvendett.)

A portyázások során, – mivel a kumisz tárolása problémás volt, – szépen lassan más megoldást kerestek elődeink. A Kazár Birodalomtól eredő, a Fekete-tengeri és Kaukázus környéki bortermelési megoldásokból sok mindent magunkkal hoztunk a Kárpát-medencébe. Nem kevés borászati szakkifejezésünk is innét ered.

Ide érkezvén az avarok már akkor hódoltak – talán jobban is, mint kellett volna – a bor szeretetének, amelyet aztán házasítottunk a mi bortermesztési hagyományainkkal. A honfoglalás során, illetve utána erősödött meg igazán a magyar borkultúra.

A szőlő művelési eljárásainkra – az Árpád-kori kereskedelem által – a nyugat-európai (elsősorban olasz és francia) borászati megoldások voltak nagy hatással; így az évszázadok során a magyar borkultúra többgyökerűvé nőtte ki magát.

Minden évben augusztus 20-án a magyarság Szent István királyról és a magyar állam megalapításáról emlékezik meg, amelynek az elmúlt évezred során szerves része lett a ‘Magyar Bor’, mint brand. Hivatásunknak érezzük ezt a brand-et tovább erősíteni azáltal, hogy több, mint 200 magyar zászlós prémium bort helyezünk fel üzletünk virtuális polcaira.

Emeljük poharunkat a magyarságunkra!