Egyéb kategória

Nemzetközi Furmint Nap – Furmint Február

Furmint február

Nemzetközi Furmint Nap – Furmint Február

A furmint, mint szőlőfajtát a világon mindenki ismeri, és valószínűleg kóstolta is már. A tokaji aszú évszázadokkal ezelőtt és ma is főként ebből a fajtából készül, melyet valaha Európa-szerte királyok, cárok, fejedelmek, pápák iszogattak elismeréssel.

Furmint folyamat

Itthon évtizedek óta önállóan, száraz borként, sőt pezsgőként is jelen van a hazai kínálatban.Magyarországon a harmadik legelterjedtebb fehér szőlőfajta. A világon összesen 4000 hektáron termesztik, ennek 97%-a található hazánkban.

Furmint MÁD

Egyes nyelvészek úgy tartják, a „furmint” francia eredetű szó, a latin frumentum szóból származhat, amely „gabonát” jelent. Ez utalhat a bor színére is, de az is lehet, hogy a cukortartalom növelése érdekében egyes tájakon szalmán aszalták a szőlőt, így készítve belőle édes bort.

Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja természetesen nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani.

Furmint poszt

#furmint #február #nemzetközifurmintnap #tokaj #somló #bor

Kapcsolódó posztok