Nemzetközi Furmint Nap – Furmint Február
A furmint, mint szőlőfajtát a világon mindenki ismeri, és valószínűleg kóstolta is már. A tokaji aszú évszázadokkal ezelőtt és ma is főként ebből a fajtából készül, melyet valaha Európa-szerte királyok, cárok, fejedelmek, pápák iszogattak elismeréssel.
Itthon évtizedek óta önállóan, száraz borként, sőt pezsgőként is jelen van a hazai kínálatban.Magyarországon a harmadik legelterjedtebb fehér szőlőfajta. A világon összesen 4000 hektáron termesztik, ennek 97%-a található hazánkban.
Egyes nyelvészek úgy tartják, a „furmint” francia eredetű szó, a latin frumentum szóból származhat, amely „gabonát” jelent. Ez utalhat a bor színére is, de az is lehet, hogy a cukortartalom növelése érdekében egyes tájakon szalmán aszalták a szőlőt, így készítve belőle édes bort.
Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja természetesen nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani.
#furmint #február #nemzetközifurmintnap #tokaj #somló #bor